Türkiye'de Şirket Nasıl Kurulur

Türkiye’de Şirket Kurmak – Nasıl Kurulur

Şirket kurulumu pek çok kişinin aklını karıştıran, merak ettiren bir konu. Türkiye’de bir kazanç sağlıyor iseniz, bir iş kurmayı düşünüyorsanız bunu vergilendirmek için bir şirkete ihtiyacınız var.

Bu içeriğimizde sizlere Türkiye’de şirket kurmaya dair bilmeniz gerekenleri ve süreci anlatıyor olacağız. İçerikte verilen bilgiler ile alakalı sorumluluk kabul etmiyoruz. Bilgilerin doğruluğu için bir yetkili mali müşavirden teyit alabilirsiniz.

Neden Şirket Kurmalısınız?

Türkiye pazarında gelir elde ediyorsanız, satış yapıyorsanız ve bu para Türkiye’deki banka hesaplarınıza giriyorsa, ilgili ticari gelirin vergilendirilmesi gerekir. Vergilendirme sürecini ise Türkiye’de bir şirket kurarak yapabilirsiniz.

Tutarı fark etmeksizin gelir elde eden, Türkiye’deki banka hesabına ticari para girişi olan her kişinin bu geliri faturalandırması gerekir.

Türkiye’de Şirket Kurmanın Avantajları

Türkiye’de şirket kurmanın çeşitli avantajları bulunur. Özellikle Türkiye pazarında yer almak, burada çeşitli imkanlardan faydalanmak istiyorsanız bu avantajlar işinizi büyütmenize ve geliştirmenize olanak sağlar.

  • Ticari kredi kartlarına sahip olma imkanı.
  • Düşük faizlerle ticari kredi çekebilme imkanı.
  • Trendyol ve benzeri pazar yerlerinde mağaza açma imkanı.
  • Kurumsal bir marka kimliği sahibi olma.
  • Çeşitli ticari platformlarda üyelik avantajları.
  • Kredi kartı limitlerinde artış.

Bu avantajlardan faydalanarak finansal ve marka bilinirliği açısından Türkiye’deki işinizi büyütebilirsiniz.

Türkiye’de Kurabileceğiniz Şirket Türleri

Seçeceğiniz şirket türüne göre işletmenizin ödeyeceği vergiler, elde edeceği avantajlar ve şirketin ticaretini etkileyen unsurlar bulunur. Şirket türlerini inceleyerek size en uygun olan ile ticaret yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

Şahıs Şirketi

Şahıs şirketi, adından da anlaşılacağı üzere bireylerin üstüne açılan şirket türüdür. Kişisel gelir elde eden kişilerin vergi beyanı yapabilmesi için kullanılan bir şirket türüdür. Genelde freelancer gelir elde edenler, emlakçılar ve esnaflar tarafından tercih edilir.

Şahıs şirketinde birey, şirketin tüm sorumluluklarını kendisi taşır. Ortaklı olarak açılamaz. Şahıs şirketlerinde vergi oranları gelir dilimine göre değişiklik gösterir. Ne kadar çok kazanırsanız o kadar çok gelir vergisi ödediğiniz bir sisteme sahiptir.

Şahıs şirketleri kendi içinde 3 farklı türe ayrılır. Bu şirket türleri arasında beyan farkları ve işleyiş farkları mevcuttur. Şahıs şirketi türleri aşağıdaki gibidir:

  • İşletme
  • Serbest Meslek
  • Basit Usul

Yaptığınız işe, ihtiyaçlarınıza ve sektörünüze göre bir şahıs şirketi türü seçmeniz en mantıklısıdır. Bunun için beraber çalıştığınız mali müşavirden destek alabilirsiniz.

Limited Şirket

Limited şirketlerde ister bir veya birden fazla ortakla beraber kurulabilen bir şirket türüdür. Bu şirket türünde ortaklar, şirketin borçlarından kişisel varlıkları ile sorumlu değildir. Şirket içi sermaye, kar ve ekip dağılımı gibi konular yapılabilir.

Anonim Şirket

Anonim şirketin Limited şirket türünden en büyük farkı, halka açılabilen bir şirket türü olmasıdır. Yönetimi Limited şirketlere göre daha zordur ve ortakların sermayeleri ile beraber açılmaktadır. Ortaklar şirketteki hisselerini satabilirler.

Komandit Şirket

Komandit şirket türünde bir adet komandit ortak, bir adette sorumlu ortak gerekmektedir. Sorumlu ortaklar şirket üzerinde sınırsız sorumluluğa sahiplerdir. Komandit ortaklar ise yatırdıkları sermaye kadar sorumluluğa sahiplerdir. Tek yükümlülükleri sermaye koymaktır.

Komandit şirketlerde sorumlu ortakların dezavantajı ise şirketin sorumluluklarından kişisel varlıkları ile de sorumlu olmalarıdır.

Kollektif Şirket

Kollektif şirket genellikle aile şirketleri tarafından tercih edilir. Limited şirkete nazaran ortaklar şirket üzerinde kişisel olarak sınırsız sorumluluğa sahiptir. Yani şirketin iflas etmesi durumunda kişisel varlıkları, şirketin borçlarını kapatmak için kullanılır.

Kooperatif

Kooperatif şirket türü kar amacı gütmeyen şirketlerdir. Beraber ortaklık kurmak isteyen bireyler ve işletmeler arasında kurulur.

Türkiye’de Şirket Kurarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Türkiye’de şirket kurarken dikkat etmeniz gereken temelde 2 unsur bulunur. Bunlardan ilki iyi bir mali müşavir ile çalışmaktır. Çalışacağınız mali müşavirin güncel mevzuattan haberdar olması, beyanları doğru yapması, sizi vergi avantajlarından ve teşviklerden faydalandırması gerekir.

Kötü bir mali müşavir seçimi size vergi ve ek cezalar ile maddi olarak geri dönebilir. Bu yüzden iyi bir mali müşavir ile çalışmak finansal açıdan gerek pahalı olsun, uzun vadede size daha fazla para kazandırır.

İkinci en önemli konu ise seçeceğiniz şirket türüdür. Yapacağınız işe, elde edeceğiniz gelire göre bir şirket açmak mantıklı olabilir.

Örneğin internet üzerinden para kazanmaya yeni başladıysanız, vergi beyanınızı yapabilmek için Şahıs şirketi ile yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

İlerleyen süreçte artan gelirinizle beraber ödemeniz gereken gelir vergisi miktarı eğer %25’in üstüne çıkarsa, Limited bir şirket açarak sabit %25 gelir vergisi oranları ile ticari faaliyetlerinize devam edebilirsiniz. Bu süreci mali müşaviriniz ile beraber planlayabilirsiniz.

Türkiye’de Şirket Kurma Maliyeti

Türkiye’de şirket kurma maliyeti kuracağınız şirkete göre değişiklik gösterir. Şirket kurulum ücreti tek seferlik olsa da bundan sonraki aşamada düzenli olarak beraber çalışmak zorunda olduğunuz mali müşavir ücreti, damga vergisi ve benzeri maliyetler bulunur.

Bir şahıs şirketi, ücretsiz olarak bireyler tarafından açılabilir. Fakat Limited ve Anonim şirket türlerinde şirket kurulum ücretleri 3-20 bin TL arasında değişiklik gösterebilir. Şirket kurma maliyetleri için direkt olarak bir mali müşavirden fiyat teklifi almanız en sağlıklısıdır.

Mali müşavirlik ücretleri de şirket türüne göre değişiklik gösterir. Şahıs şirketlerinde 2024 senesindeki ortalama mali müşavirlik fiyatları 1000 TL’dir. Limited şirketlerde ise bu fiyatlar ortalama 3000 TL bandındadır.

Anonim şirketler yönetmesi zor şirket türleri olduğu için mali müşavirlerin verdiği fiyat aralıkları sıklıkla değişiklik göstermektedir.

Şirketlerin Vergileri Ne Kadar?

Seçtiğiniz şirket türüne göre ödeyeceğiniz gelir vergisi oranı değişir. KDV ise sattığınız ürüne ve kime sattığınıza göre değişiklik gösterebilir. KDV oranı çoğu durumda %20’dir. Gelir vergisi ise şirket türünüze göre değişiklik gösterir.

2024 yılı için şirketlerin gelir vergisi dilimleri aşağıdaki gibidir:

  • Şahıs şirketlerinde gelir vergisi %15-40 arasında, elde ettiğiniz gelirle doğru orantılı olarak artar.
  • Limited şirketlerde gelir vergisi sabit %25’dir.
  • Anonim şirketlerde gelir vergisi sabit %25’dir.

Türkiye’de Şirket Nasıl Kurulur?

Türkiye’de şirket kurmanız için öncelikle şirketinizin türünü ve türüne göre ortaklarını belirlemelisiniz. Daha sonrasında kurulum sürecini bir yetkili mali müşavire bırakabilirsiniz. Örneğin bir şahıs şirketi üzerinden ilerleyelim.

Şahıs şirketi kurabilmeniz için öncelikle şirketinizin faaliyet alanlarını belirlemeniz gerekir. Bunlara NACE kodları adı verilir. Yapacağınız işiniz ile alakalı, 3 adete kadar NACE kodu seçimi yapabilirsiniz. Bu kodlara ise ilgili listeden ulaşabilirsiniz: NACE Kodları Listesi

NACE kodunuzu belirledikten sonra mali müşavirinize iletiniz. Daha sonrasında şirketinizin adresini belirlemelisiniz. Pandemiden sonra artık ev adresiniz şirket adresi olarak kullanılabilir. Eğer daireniz kira ise, mali müşavirinize kira sözleşmesini göndermelisiniz. Bu sayede şirket adresinizi belirleyebilirsiniz.

Şirket kurulumunuzu mali müşaviriniz tamamladıktan sonra vergi levhasına ihtiyacınız var. Bu sayede VKN (Vergi Kimlik Numarası) sahip olabilirsiniz. Vergi levhası için ise belirttiğiniz şirket adresine bir vergi memuru gelir, sizin fotoğrafınızı ve şirket adresinin fotoğrafını, ekstra olarakta imzanızı alır.

Şahıs şirketinin esas kurulumu genelde 1-2 gün sürer. Vergi memurunun gelip vergi levhasının alınması ise 2 haftaya kadar sürebilir. Vergi levhanız çıktıktan sonra şirketiniz adına banka hesapları açabilir, fatura kesmeye başlayabilir ve şirketiniz adına fatura kestirebilirsiniz.

Sonuç

Bu içeriğimizde sizlere Türkiye’de neden şirket açmalısınız, nasıl açabilirsiniz, şirket kurulumunun maliyetleri ve vergileri hakkında bilgiler verdik. Vermiş olduğumuz bilgiler 2024 senesinde yazılmıştır ve değişiklik yaşanması mümkündür. Makalemizdeki bilgileri yetkili bir mali müşavirden teyit alarak doğrulamanızı öneririz.

İçeriği yazarken Mevzuat.gov.tr sitesinden faydalandık. Bilgileri aynı zamanda bu resmi kaynaktan da teyidini alabilirsiniz.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir