Pek çok girişimcinin ve iş sahibinin hayallerini süsleyen bir Amerika’da şirket kurma fikri vardır. Amerika’da şirket kurmak sanılanın aksine oldukça kolay ve avantajlıdır. Amerika pazarına açılmak ve uluslararası ticarete adım atmak için Amerika’da şirket açmak mantıklı bir seçimdir.
Bu makalemizde sizlere Amerika’da şirket kurmanın avantajları, dezavantajları, süreç ve maliyetleri hakkında bilgiler veriyor olacağız. Global Şirket markası olarak bizimde Amerika’da şirketlerimiz bulunmaktadır. Bu sayede direkt olarak deneyimlerimizi de bu makalede size sunabiliyoruz.
Amerika’da Şirket Kurmanın Avantajları
Amerika’da şirket kurmanın en temel avantajı Amerika pazarına kolaylıkla erişebilmenizi sağlamasıdır. Bununla beraber Amerika’da açacağınız banka hesapları ve ilerleyen dönemde vize taraflı avantajlar Amerika’da şirket kurmayı mantıklı kılıyor.
Vergi Avantajları
Amerika’da oturumu ve vatandaşlığı olmayan bireyler, Amerika’da açacakları şirketler ile pek çok vergiden muaf olmaktalar. Bu sayede daha hızlı büyüyen bir sermaye ile beraber işlerinizi kolaylıkla yürütebilirsiniz.
Tabi ve muaf olduğunuz vergi dilimleri şirketinizin kurulu olduğu eyalete göre değişiklik göstermektedir. Bu bilgileri Amerika’da yetkili bir CPA (bizde mali müşavir olarak adlandırılır) ile görüşebilirsiniz.
Amerika Pazarına Açılmak
Amerika pazarına açılmak özellikle E-ticaret yapan kişiler için oldukça cazip bir imkan. Global Amazon pazarında veya bireysel mağazalarınızla Amerika pazarına açılabilir, bu ülkede ticaretinizi sürdürebilirsiniz. Tüketim odaklı bir ülke olan Amerika’da E-ticaret yapmak her zaman avantajlı bir seçimdir.
Yeniliklerden Faydalanmak
Amerika girişimcilerle dolu, sürekli gelişen ve kapitalist bir ülke olduğu için Amerika’da açacağınız şirketiniz ile güncel yeniliklerden faydalanabilirsiniz. Yeni çıkan teknolojiler, fırsatlar ve imkanlara en kolay Amerika’dan ulaşırsınız.
Elde edeceğiniz yenilikler ve teknolojiler ile markanızı daha hızlı büyütebilir, global pazarda daha hızlı bir şekilde büyüyebilirsiniz.
Global Ödeme Altyapıları ve Bankalar
Türkiye’de kullanıma kapalı olan PayPal, Stripe, Wise gibi ödeme altyapılarına Amerika şirketinizle kolayca başvurabilir, bu platformlardan ödemelerinizi alabilirsiniz. Bu sayede sadece Amerika değil, dünyanın her yerinden kolaylıkla ödeme almaya başlayabilirsiniz.
Bununla beraber Mercury gibi bankacılık seçeneklerinden veya Stripe Capital gibi imkanlardan faydalanarak Amerika şirketiniz adına kredi çekebilirsiniz.
Daha Kolay Yatırımcı Bulma
Türkiye’ye nazaran Amerika’da girişimleriniz için yatırımcı bulmanız çok daha kolaydır. Amerika’daki yatırımcılar güven amacıyla girişimlerin Amerika’da bir şirketleri olmasını isterler. Bu yüzden Amerika şirketiniz ve markanızın sunacağı güven ile beraber Amerika’da yatırımcı bulabilirsiniz.
Amerika’da Şirket Kurmanın Dezavantajları
Amerika’da şirket kurmak çok mantıklı olsa da burada şirket kurmanın dezavantajları da mevcuttur. Bu dezavantajları göz önünde bulundurarak şirketinizi kurmanız en sağlıklısı olacaktır.
Yüksek Başlangıç Maliyetleri: Amerika’da şirket açarken seçtiğiniz eyalete göre bir başlangıç dosyalama ücretiniz bulunur. Bu maliyetin yanı sıra Türkiye’deki işinizi Amerika’ya taşımak, bu tarafta danışmanlıklar almak ve süreci yönetmek hem maddi hem zaman açısından maliyetli olabilir.
Bu maliyetlerinizi mümkün mertebe düşürmek, minimum maliyetlerle doğru bir şekilde Amerika’da şirketinizi açmanız için profesyonel bir danışmanlık almanız önemlidir.
Kültür ve Pazar Farkları: Amerika’nın kültürü özellikle Türkiye pazarına alışmış kişiler için farklı gelebilir. Bu pazara alışmak, pazarın dinamiklerine göre pazarlama ve satış stratejileri oluşturmak gerekir.
Yüksek Rekabet Ortamı: Amerika fırsatlar ülkesi olması bizim için bir avantaj olsa da aynı zamanda bir dezavantajda oluşturmakta. Sürekli kızışan, giderek artan bir rekabet ortamının içinde işinizi büyütmek sizin için zorlayıcı olabilir.
Amerika’da Kurulabilecek Şirket Türleri
Amerika’da toplamda 5 farklı kurabileceğiniz şirket tipi bulunur. Bu şirket tiplerinden en yaygın olarak kullanılanı Limited Liability Company (LLC)‘dir. Bu şirket türü günümüzde büyük küçük fark etmeksizin pek çok şirket tarafından kullanılıyor.
Arama motoru olan Google firması, bir LLC şirketidir.
Limited Liability Company (LLC)
Amerika’da en çok tercih edilen şirket türü LLC’dir. Bu limited şirket türü özellikle sermaye gereksinimi olmaması, esnek vergilendirme seçenekleri ve sınırlı sorumluluk avantajları sebebiyle tercih edilmektedir.
Açacağınız LLC şirketinin maliyeti, açılış süreci ve yapılması gereken anlaşmalar seçeceğiniz eyalete göre değişiklik gösterir. Genellikle LLC şirket kurulumları kolay ve kısa sürer. Articles of Organization ve BOI (Beneficial Ownership Information) belgeleri tamamlandıktan sonra şirketiniz sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
LLC şirketler birden fazla kişiyle veya tek ortaklı olarak kurulabilir. Bu tarafta kar dağılımı, şirketin yönetimi ve benzeri avantajlar sebebiyle tercih edilir.
Şahıs Şirketi (Sole Proprietorship)
Amerika’da en basit açılan şirket türü Sole Proprietorship yani şahıs şirketidir. Bu şirket türü şahıs şirketi olarak geçer ve şahsın gelirlerinin bir şirket gibi görülmesini sağlar. Gelir ve giderler yıllık beyanname üzerinden verilir.
Sole Proprietorship şirket türünün kurulumu oldukça kolaydır, özel bir efor gerektirmez ve kolaylıkla kurulabilir. Genelde bu şirket türü bireysel işletme sahipleri tarafından kurulur.
Fakat eğer amacınız Amerika pazarına açılmak, buradaki vergi avantajlarından faydalanmak ve global ödeme altyapılarına erişmek ise, bu şirket türü mantıklı bir seçim olmayabilir.
Anonim Şirket (Corporation)
Anonim şirket olarak bilinen Corporation şirket türü hissedarlı ilerleyen bir şirket türüdür. Bu şirket türünde hissedarlar sadece şirkete yaptıkları yatırım miktarı kadar risk sahibidir. Genellikle büyük sermaye ihtiyacı bulunan, büyüme odaklı işletmeler tarafından tercih edilen bir şirket türüdür.
Corporation şirket kurulumu LLC’ye nazaran daha maliyetli bir şirket türüdür. Bununla beraber hissedarlar aldıkları temettü gelirleri üzerinden de vergilendirilebilirler. Bununla beraber düzenli olarak yapılması gereken kamu raporlamaları ve farklı dikkate alınması gereken vergiler Corporation şirket türü için dezavantaj oluşturur.
Corporation şirket türünün en büyük avantajı hisse dağılımı, satışı ve hissedarlara sunduğu esneklik ile öne çıkar. Hisselerin kolay satışı ile hızlıca sermaye artırımı yapılabilir.
C-Corp
C-Corp (C-Corporation) şirket türü normal Corporation şirket türü ile benzer yapıda işler. Bu şirket türünde Corporation’dan farklı olarak hissedarlar tamamen ayrı bir varlık olarak tanınır.
Bu sayede hissedarlar şirkette kısıtlı sorumluluğa sahip olurlar. Şirkete yaptıkları yatırım kadar risk alırlar ve kişisel mal varlıkları, şirketin borçlarından etkilenmez. C-Corp genelde çok büyük ölçekli şirketler tarafından tercih edilir.
S-Corp
S-Corp özünde C-Corp tabanında kurulan bir şirkettir. Bu şirketin farkı ise vergilendirme konusundadır. S-Corp şirketlerin gelirleri, hissedarların kişisel gelir vergilerine geçiş yapılabilir. Bu S-Corp şirketlerinin en temel tercih sebebidir.
Ayrıca S-Corp şirketlerinin yönetim yapısı da diğer şirket türlerine göre farklıdır. S-Corp şirketlerinde en fazla 100 tane hissedar bulunabilir. Ve bu hissedarların tamamının Amerika vatandaşı olması gerekir.
S-Corp şirketlerinde, aynı C-Corp ve Corporation şirket türünde olduğu gibi hissedar, şirketin borçlarına karşı kısıtlı sorumluluğa sahiptir.
S-Corp şirket kurulumunda IRS’e S-Corp için özel bir başvuru yapılması gerekir. Bu başvuru sonrasında ise S-Corp şirketlerin yıllık toplantılar yapmalı, bu toplantıların ve alınan kararların kaydını tutmalıdır.
S-Corp şirketlerinde en önemli olan konu vergilendirme avantajıdır. Şirketin karları vergilendirilmez. Bunun yerine bu kar hissedarlara dağıtılır ve hissedarlar kişisel vergi beyanlarını yaparlar. Bu sayede çifte vergilendirmeden kurtulmuş olurlar.
Amerika’da Nasıl Şirket Kurulur?
Amerika’da şirket kurmak için öncelikli olarak verilmesi gereken kararlar vardır. Bu kararlardan ilki, hangi şirket türünün kurulacağıdır. Bizim önerimiz ve en yaygın olarak kullanılan şirket türü Limited Liability Company (LLC)’dir.
İkincil olarak seçim yapmanız gereken önemli bir konu ise hangi eyalette bu şirketin açılacağıdır. Seçeceğiniz eyalet sizin maliyetlerinizi ve stratejinizi belirleyecek unsurdur.
Bu kararları verdikten sonra ise şirket kurulumuna geçebiliriz. Bu şirket kurulumu için öncelikli olarak aracı bir Registered Agent’a ihtiyacımız var. Bu agent sayesinde Amerika’daki şirketimiz rahatlıkla kurulabilir, şirketin adresi belirlenebilir ve yasal belgeler tamamlanabilir.
Şirket kurulumunda destek almak ve bir Registered Agent ile çalışmak için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Şirket kurulumunuza başladıktan sonra LLC şirketleri için ortalama 1-2 haftalık bir süreç sonrasında şirketiniz resmi olarak kurulur. Fakat bu kurulum tek başına yeterli değildir. Şirketinizin faaliyet gösterebilmesi için yapılması gereken 2 önemli konu vardır.
İlk konu şirket kurulumundan sonraki 90 gün içinde yapılması gereken Beneficial Ownership Information yani BOI Report’tur. Bu belgenin doldurulup IRS’e gönderilmesi gerekir. Bu belge sizin kimliğinizi doğrulayan bir belgedir ve doldurmanız için pasaporta ihtiyacınız vardır.
BOI report tamamlandıktan sonra ise bir EIN numarasına (Employer Identification Number) ihtiyacınız var. Bu EIN numarasını şirketinizin vergi numarası olarak düşünebilirsiniz. EIN numarası sayesinde ödeme altyapılarına ve bankalara kaydolabilirsiniz. Bu numaranın alınması için ise IRS’e SS4 formunun doldurulup faxlanması gerekir. Bu formdan ise yanıt ortalama 2-3 hafta içinde gelmektedir.
Yani şirket kurulum süreciniz en başından sonuna kadar ortalama 1 ay içinde halledilebilir. Bu süreler seçeceğiniz eyalet ve yoğunluk dönemlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Amerika’da Eyalet Seçimi Nasıl Yapılır?
Amerika’da açacağınız şirketin hangi eyalette bulunduğu, ödeyeceğiniz vergiler ve maliyetleriniz konusunda büyük önem taşır. Aynı zamanda seçtiğiniz eyalet markanızın prestiji içinde önemlidir.
Eyalet seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken ilk konu, bu eyalete bir satış yapıp yapmayacağınızdır. Eğer Amerika Florida eyaletine satış yapacaksanız, farklı bir eyalet seçimi sizin için dezavantaj oluşturabilir.
Eğer Amerika’ya satış yapmayacaksanız, göz önünde bulundurmanız gereken konular ilk kurulumda dosyalama ücreti ve yıllık ödenen eyalet vergisi olacaktır. Aşağıda en çok tercih edilen eyaletler ve LLC şirketler için maliyetleri yer alıyor.
Eyalet | Dosyalama Ücreti | Yıllık Vergi |
---|---|---|
Florida | $125 | $138.75 |
Wyoming | $100 | $60 (minimum) |
New Mexico | $50 | $0 |
Delaware | $90 | $300 |
Texas | $300 | $0 |
Bizim önerdiğimiz eyalet seçimi bu tarafta New Mexico ve Wyoming eyaletleridir. Şirketinizin stratejisine ve planlarınıza göre bu eyalet seçimlerini yapabilirsiniz.
Amerika’da Vergi Beyanı
Amerika’da yapacağınız vergi beyanları senede bir kere yapılmaktadır. Her sene yılbaşından itibaren 3 ay boyunca şirketler vergi beyanlarını yapmak zorundadır. Vergi beyanı yapabilmeniz için bir ITIN numarasına sahip olmanız zorunludur.
Beyanlar LLC şirketler için bireyler tarafından yapılabilse de, en ufak bir yapılacak bir hata da IRS tarafından ceza yenmektedir. Bu yüzden yetkili bir CPA ile çalışmak sizin için daha mantıklı olacaktır.
Yetkili CPA maliyetleri ortalama 350-600 dolar arasında değişiklik göstermektedir. Eğer ITIN numarasına sahip değilseniz, CPA ile iletişime geçerek sizin için ITIN numarasına başvurmasını da isteyiniz.
Vergi beyanları bazı durumlarda, önemli konularda veya ITIN numarasının daha erken alınabilmesi için erkenden de yapılabilmektedir. Fakat bu beyan sonrasında tekrardan yılbaşında yeni beyanın verilmesi gerekir.
Bir yanıt yazın